2011-11-08

Information

Igår vi fick en tid hos doktor Jonas på Barnakuten där vi fick en grundlig förklaring av vad som kan tänkas ha hänt Elias. Läkarna är överens om att dessa tre kramper inte hör ihop utan att alla tre finns det en orsak till att det har hänt. Det som är lite förbryllande för dom är att det sätter igång i så här "hög ålder". Här kommer 1177.se information om feberkramp.
Allmänt
En del barn som får feber, vanligen 39 grader eller mer, kan få feberkramp. Det innebär att barnet förlorar medvetandet, blir stelt och får ryckningar i armarna och benen. Huden blir blek och ibland blåaktig. Även om feberkrampen kan se dramatisk ut är den inte skadlig för barnet. Det är främst barn mellan sex månader och fem år som får feberkramp. Risken är högre om någon av föräldrarna eller ett syskon haft det. De flesta som får feberkramp får det bara en gång men en del barn kan få det vid flera tillfällen.
Behandling
Det går inte att förebygga eller behandla feberkramper genom att ge barnet febernedsättande läkemedel. Inte heller avkylning, genom till exempel att badda barnet med svala fuktiga dukar, är effektivt för att förhindra anfall. Dessa metoder kan ändå sänka kroppstemperaturen och göra att barnet känner sig bättre. När ska man söka vård? Första gången ett barn får ett krampanfall i samband med feber ska man söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning. Detta är viktigt för att utesluta andra orsaker till febern och krampanfallet. Man ska också söka vård direkt vid senare feberkrampstillfällen om det inträffar flera gånger under samma dygn och om det varar längre än ungefär fem minuter, eller om barnet inte snabbt vaknar till och är fullt vaket efter ett anfall. Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för råd.
Vad händer i kroppen?
Skrämmande upplevelse Vid en feberkramp förlorar barnet oftast medvetandet. Hela kroppen blir stel, huvudet kan böjas bakåt, huden blir blek och kan till och med bli lite blå. Det rycker i armar och ben. Anfallet brukar gå över på en eller ett par minuter men kan ibland vara längre. Efteråt blir barnet slappt men det återhämtar sig snabbt. Även om krampanfallet bara varar någon minut kan det kännas som en evighet. Det brukar vara en skrämmande upplevelse för föräldrarna, särskilt första gången man ser det. Feberkramp inträffar oftast i början av en infektion, till exempel en vanlig förkylning. Febern är vanligen 39 grader eller mer. Även om feberkramper ser mycket dramatiska ut är de i regel inte skadliga för barnet. Det är främst barn mellan sex månader och fem års ålder som får feberkramp. Det kan också förekomma högre upp i åldrarna men det är ovanligt. Ibland kan barn få feber efter en vaccination. Denna feber kan utlösa ett krampanfall hos en del barn, även om det är ovanligt. Detta är ingen anledning att undvika vaccinationer.

Sedan fick han ju ett epilepsianfall av sitt fall från bordet i fredags o det är något helt annat även och kroppen reagerar lika dant som vid en feberkramp. Där fick han en kraftig smäll mot huvudet som orsakade en rubbning i hjärnan o fick hjärnskakning o hans elakhetsgrejjer han har pysslat med efteråt kan bero på att hjärnan slog i framtill på insidan av pannan och orsakade ett blåmärke där. 

Så här står det på vårdguiden.
Skador och sjukdomar som påverkar hjärnan kan orsaka epilepsi. Det kan vara medfödda sjukdomar liksom skallskador och hjärntumörer. Många har epilepsi utan att det finns någon tydlig bakomliggande skada eller sjukdom. Risken att få epilepsi är störst under det första levnadsåret och efter 70 års ålder. För barn beror det ofta på medfödd sjukdom eller skada. Om du får ett enstaka epileptiskt anfall behöver det inte betyda att du har epilepsi, men du bör ändå söka vård för utredning.



Inga kommentarer: