2012-08-13

Faaan!!!

Min hund är sjuk, men oj så skönt att få en förklaring till hennes beteende. Men... tyvärr va det ju inte så enkelt. För att citera CG som är hennes vetrinär i Växjö, -Hon är skum, jag fattar faktiskt ingenting av hur hon mår.

Då ska vi se, den 6/8 va vi nere hos Åsmund i Älmhult som såg till att det togs lite prover på henne. Han ringde mig ett par dagar senare o sa att jag skulle kontakta Växjö och göra ett ACHT-prov på henne. Detta för att han hade stark misstanke om Addisons sjukdom. (Förklaring på vad det är kommer senare)
Jag fick välja tid o veterinär så idag kl 10.45 hade Iza tid hos CG. Vi lämnade henne för denna stimulering som dom kallar det och fick hämta henne igen vid 13.30.
Vi fick komma in på ett rum igen och jag blev lite rädd först att nått hade hänt. Men CG ville bara förklara vad som dom visste fram tills nuläget.

När vi va hos Åsmond visade hon ett värde på Kortisol på 12 och idag innan stimuleringen på nolltestet låg det på 19. Det skall ligga enl. Växjö djursjukhus värden mellan 200-400. Alltså påtok för lågt. Efter stimuleringen fick hon ett värde på 84, o det är ju inte heller godkänt o klassas som akut lågt. Så av detta har hon nu fått diagnosen Addisons sjukdom.

MEN

så enkelt ska det ju givetvis inte vara, utan hon påvisade oxå ett för lågt värde av kalium där hon innan stimuleringen låg på 2.6 och efter på 3.0 och gränsvärdet är 3.5. Varför det är lågt vet dom inte för när man har Addison brukar det vara för högt....
Så detta betyder att den medicin som hon ska äta kan hon inte äta för den sänker kaliumvärdet och det vill vi inte göra. Så hon har fått utskrivet kaliumtabletter o cortison som hon ska äta i 10-14 dagar och sen ska vi göra om testet för och se om värderna har blivit bättre. Och så tar vi nya beslut ang framtida medicinering då.

Det finns en risk med att hon blir sämre av detta och kan gå in i en addissonkris och då är det akut in till veterinär som gäller. Så jag har lite ont i magen just nu, men det ska nog gå bra.

Vad är Addison? Här är en kort beskrivning. Vill ni veta mer och gå in djupare på det får ni googla.
Hos en hund med Addisons sjukdom bryter immunförsvaret av okänd anledning ner binjurebarkens vävnad. När immunförvaret inte känner igen kroppsegen vävnad kallas det autoimmunitet. Addisons sjukdom är en av många sjukdomar associerade med just autoimmunitet. Orsaken till den här typen av sjukdomar är troligen effekter av både gener och miljöfaktorer. Detta innebär att en hund med en viss uppsättning gener som exponeras för vissa miljöfaktorer drabbas av sjukdomen. Addisons sjukdom är överrepresenterad hos vissa hundraser och drabbar även människor i en omfattning som indikerar skillnader i ärftlig benägenhet för att drabbas. Binjurebarken har normalt som uppgift att utsöndra livsnödvändiga hormoner. Av dessa hormoner är kortisol bland de viktigaste då det hjälper till att balansera kroppen i stressituationer genom att reglera blodtryck och hjärtfrekvens. Om sjukdomen går obehandlad under en längre tid kan hunden drabbas av en ”Addison-kris” som är en livshotande stadium där blodcirkulationen sviktar och återförseln av blod till hjärtat är otillräcklig. Hundar som har Addisons sjukdom uppvisar diffusa symtom som allmän trötthet, muskelsvaghet, diarrèe, ökad törst och aptitlöshet. Diagnosen ställs genom ett s.k. ACTH test där man stimulerar hormonutsöndringen från binjurebarken och sedan mäter koncentrationen kortisol i blodet före och efter stimulering.

1 kommentar:

Thilda sa...

Usch da, va tråkigt att höra! Hoppas hon blir bättre snart! Kram